>Een search scope toevoegen en managed metadata

>

De searchengine van sharepoint is een heel krachtig ding. Bij standaard installaties wordt dit echter wel wat vergeten. Als je een redelijk omvangrijke omgeving hebt en je zoekt op een trefwoord krijg je een heleboel informatie waar je uiteindelijk het bos door de bomen niet meer in ziet.

Om je zoekopdracht te verfijnen kan je werken met searchscopes. In mijn voorbeelde ga ik een scope instellen die zoekt op alle aankondigingen binnen de sitecollection.

Alle aankondigingen binnen de sitecollection zijn van een bepaald contenttype. We gaan dus onze zoekquery beperken tot deze (in ons geval 2) contenttypes.

Om te zoeken op een bepaalde property (een contenttype is een property) moet deze managed zijn. Je kan al je managed metadata bekijken via de Central Admin (http://SERVER/ssp/admin/_layouts/schema.aspx). Standaard staat “ContentType” er reeds tussen maar wordt het niet gebruikt binnen de scopes. Je bewerkt even dit item en vink aan dat je het wil gebruiken in de scopes.

image

image

Nu kunnen we een nieuw bereik instellen (http://SERVERNAME/ssp/admin/_layouts/viewscopesssp.aspx?mode=ssp).

image

Geef het bereik/scope een naam (deze naam komt in je dropdown list). De beschrijving is enkel voor intern gebruik. Dit wordt nergens op de site weergegeven. Je kan de resultaten doorsturen naar een andere zoekresultaatpagina mocht je dat willen. In mijn voorbeeld gebruik ik de standaard pagina.

Eenmaal je bereik/scope gemaakt is moet je er regels aan toevoegen. In mijn voorbeeld voeg ik 2 regels toe. De resultaten mogen enkel van 2 bepaalde contenttypes zijn.

image

image

Nu is het bereik/scope aangemaakt maar zal je het nog niet zien op je website. We moeten nog 2 zaken doen:

  1. een volledige crawl (verkenning) doen van je contentsource (http://servername/ssp/admin/_layouts/listcontentsources.aspx) zodat de gegevens worden opgenomen.
  2. De scope toevoegen aan de sitecollection.
    Dit doe je via de siteinstellingen van je sitecollection (https://url/_layouts/viewscopes.aspx?mode=site). Je aangemaakte bereik/scope staat daar in je lijst. Je moet het nog toevoegen aan een weergavegroep door te klikken op de naam van de weergavegroep en aan te vinken dat je deze scope wil gebruiken.