>Gebruik van contenttypes en CQWP

>

Binnen onze organisatie krijgt elke opleiding in de toekomst een eigen werkruimte waar men in 1 oogopslag alle, voor die opleiding, relevante informatie te zien zal krijgen. Vanuit de verschillende units (werkruimtes binnen dezelfde site collection) kunnen er berichten worden aangemaakt die bestemd zijn voor één of meerdere opleidingen. Dit artikel laat zien hoe dit technisch in elkaar steekt.

De implementatie van de aankondigingen verloopt in verschillende stappen:

Aanmaken van sitekolommen

Op de root van de sitecollection worden er (eenmalig) 3 sitekolommen aangemaakt. Alle drie deze velden zijn van het type keuze (ChoiceMulti).

071609_1431_Implementat1 071609_1431_Implementat2

De 3 kolommen zijn: Campussen, Departementen en Opleidingen.

Aanmaken van site contenttype

Op de root van de sitecollection maken we een nieuwe contenttype aan. We geven het contenttype de naam Howest aankondiging en plaatsen het in de groep "Howest contenttypes".

071609_1431_Implementat3

Aan het nieuwe contenttype voegen we de 3 sitekolommen toe:

071609_1431_Implementat4

Content Query Webpart

De content query webpart (CQWP) kan informatie uit verschillende locaties ophalen en deze weergeven op een andere locatie. Dit hebben we nodig!

Op de opleidingswerkruimte voegen we een CQWP toe die we onmiddellijk gaan exporteren. In een vorig artikel heb ik beschreven hoe je dit kan doen. In het .webpart bestand zoeken we de xml node additionalFilterFields en daar voegen we de 3 sitekolommen toe (Campus, Departement, Opleiding). Vervolgens gaan we de CQWP terug importeren op de opleidingswerkruimte en kunnen we de 3 parameters aanpassen:

071609_1431_Implementat5

Lijst met aankondigingen toevoegen

Op elke opleidingspagina komt er een lijst met "howest aankondigingen". Op deze manier kunnen de mensen van de opleiding ook nieuwe berichten plaatsen. Deze komen dan ook via de CQWP op de homtepage. We voegen een lijst van het type "Aankondigingen" toe en we stellen dit zo in dat we enkel het contenttype "Howest aankondigingen" gebruiken (deze lijst kunnen we opslaan als sjabloon zodat we die in de toekomst, voor alle andere opleidingswerkruimtes kunnen her gebruiken).

De velden Campus, Departement en opleiding van het contenttype "howest aankondigingen" gaan we verbergen. Deze zijn hier overbodig.

071609_1431_Implementat6

Sharepoint designer

Het veld opleiding in de aankondigingen van de opleidingswerkruimte moet standaard worden ingevuld met de naam van die opleiding. Dit kunnen we doen via een eenvoudige workflow. We gebruiken hiervoor Sharepoint Designer (gratis te downloaden).

071609_1431_Implementat7

071609_1431_Implementat8

Voila, op deze manier gaan we elke werkruimte opbouwen.